HABER: ENGİN BELLİ
Fatih Belediye Meclisi’nin geçtiğimiz Cuma günü yapılan oturumunda Stratejik Plan, Performans ve Bütçe görüşmeleri tamamlandı. Oturumda söz alan Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan ilçede ki 19 Yenileme Alanı ile ilgili özetle “Bu alanların bir kısmı Fatih’e hizmet etmiyor. Bakanlar Kurulu Kararı gerekiyor ama mücadele edeceğim. Çok kıymetli değerler var ama bir kısmının kaldırılması hususunda benim görüşüm var. Buradan ilan ediyorum.” dedi. Başkan Turan’ın bu sözlerine CHP’nin Mimar Meclis Üyesi Coşkun Yeşilyurt Gazetemiz aracılığı ile cevap verdi. Mimar Yeşilyurt demecinde özetle şunları söyledi; “Bu iş kanun işi ya da KHK işidir. Sayın Turan’ı aşar bu konu. Geçmiş dönem AKP iktidarının hatalarını vaat vererek, göz boyayarak görünmez yapamaz. 19 alandan birini dahi kaldıramaz, çünkü yetkisi yok, çünkü gücü yetmez. Defaatle söyledik yine söylüyoruz; tüm yenileme alanları sorunludur.”.
Fatih’te 19 Yenileme Alanı bulunuyor. Bu alanlara yönelik 690 Avan Proje hazır halde bulunuyor. 324 proje ise Yenileme Kurulu tarafından onaylanmış durumda. 241 proje ise kurul onay sürecinde. İşte bu alanlar Fatih Belediye Meclisi’nin Stratejik Plan, Performans ve Bütçe görüşmeleri yapılırken gündem oldu.
TURAN; “BAZI ALANLARI KALDIRACAĞIM!”
Oturumda söz alan Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan ilçede ki 19 Yenileme Alanı ile ilgili “19 adet Yenileme Alanı ilan edilmiş Fatih’te. Yenileme Alan Kanunu çok güçlü bir kanun. Yetkiyi Belediye Başkanı’na veriyor. Eğer faydalı hale getirilebilirsek dönüşümü tetikleriz. 19 alan hakkında bunların bir kısmının Fatih’in gelişimine engel olduğu kanaatindeyim bir teknik insan olarak. Belki benden önce bu kararı almış arkadaşlarımız ile bir teknik insan olarak ters düşüyor olabilirim ama ben siyasi maksat ile bakmam. Biz Fatih’in sosyal yaşamının ve sosyal dokunun güçlenmesini istiyoruz. Eserlerin ayağa kalkmasını istiyoruz. İnsanların mutlu olarak yaşamasını istiyoruz. Bu alanların bir kısmı Fatih’e hizmet etmiyor. Bakanlar Kurulu Kararı gerekiyor ama mücadele edeceğim. Çok kıymetli değerler var ama bir kısmının kaldırılması hususunda benim görüşüm var. Buradan ilan ediyorum.” konuşmasını yaptı.
YEŞİLYURT; “KALDIRAMAZ, ÇÜNKÜ GÜCÜ YETMEZ!”
Başkan Turan’ın bu sözlerine CHP’nin Mimar Meclis Üyesi Coşkun Yeşilyurt Gazetemiz aracılığı ile cevap verdi. Mimar Yeşilyurt demecinde özetle şunları söyledi; “Bu iş kanun işi ya da KHK işidir. Sayın Turan’ı aşar bu konu. Geçmiş dönem AKP iktidarının hatalarını vaat vererek, göz boyayarak görünmez yapamaz. 19 alandan birini dahi kaldıramaz, çünkü yetkisi yok, çünkü gücü yetmez. Defaatle söyledik yine söylüyoruz; tüm yenileme alanları sorunludur.”.
MECLİS OTURUMU SONRASI GAZETEMİZE AÇIKLAMA YAPAN CHP’NİN FATİH BELEDİYESİ MİMAR MECLİS ÜYESİ COŞKUN YEŞİLYURT, BELEDİYE BAŞKANI TURAN VE AK PARTİ GRUBUNA HİTABEN ŞU ŞEKİLDE KONUŞTU;
Ne yazık ki bizlerden kaçırarak onayladığınız imar planlarının ilçeyi getirdiği durum ortadadır. Bunun Sonucu olarak İlçemiz sınırları içinde bulunan 19 yenileme alanının hali ne yazık ki içler acısıdır, 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yenileme alanı olarak ilan edilen bölgelerde bu güne kadar etkili hiçbir yenileme çalışması yapılamamıştır; Yenileme alanı olarak ilan edilen ve bugün için ayağa kaldırılmış tek ve kötü örnek olan sulukule ,yani Neslişah mahallesinin dışında hiçbir yenileme alanında dişe dokunur bir ilerleme kaydedilememiştir.
1- Beyazıt yenileme alanı, hanlar bölgesi ve kapalıçarşıda ,Kapalıçarşının çatısına yapılan ve çatı yapım ve restorasyon kriterlerine uymayan makyaj onarımı dışında bir yenileme yapılmamıştır. İç kısımlarında ki düzensizlik ise hala devam etmektedir. Kapalıçarşının canına okuyan ve belediye yetkililerinin bilgisi dışında olması olanaksız görünen kaçak bodrum kat kazıları sonucu elde edilen kaçak 80 in üzerindeki bodrum kat için herhangi bir yaptırım uygulanmamıştır.
Bodrum kat kazıları sadece Kapalıçarşının alt yapısına kanalizasyon vs. zarar vermekle kalmamış, tarihi bir Vandallığa da yol açmış ve sekiz bin yıllık bir kentin kadim kalıntıları da yok edilmiştir. Ve bugün bile bu kazıların Kapalıçarşıda devam ettiğinin duyumlarını almaktayız.
2-Yenileme alanlarından Yalı Mahallesi ise başka bir acınası hikâye; yıllardır meclisimizden defalarca planları ve plan tadilatları olarak geçen yalı mahallesi bugün tam bir çöküntü alanı halinde beklemektedir. Açığa çıkan antik kalıntılara her gün evsizler tarafından kullanılarak ve başka nedenlerle zarar verilmektedir. Yalı mahallesinde şu an tam bir sahipsizlik ve, boş vermişlik hâkimdir. Şehrin cephesini oluşturan büyük bir alan olan yalı mahallesi bir zamanlar adından da anlaşılacağı üzere yalılarıyla ünlü mahalle iken bugün ki durumu ne yazık ki çöplüktür.
3- Bir başka ayıp olan Nişanca -Cankurtaran yenileme alanı bölgesinde ise durum daha da vahimdir. Alanın bütününde yapılması gereken yenileme alanı projeleri yaptırılamamış bunun yerine vaziyeti idare edecek ve hali hazırdaki durumu koruyan ve şehre yenileme anlamında hiçbir katkısı olmayan piyasa projeleriyle durum geçiştirilmeye çalışılmaktadır.
En kaba haliyle bir planlamada dikkat edilmesi gereken: yeşil alan ihtiyacı, ulaşım ve yaya yolları trafiği, alt yapı, eğitim ve sağlık yapılarının durumu, yeterliliğine, deprem toplanma alanı ihtiyacına cevap verecek alanlar yaratılması gibi kabaca değindiğimiz hiçbir parametreye cevap veremeyen sadece eski yetersiz planlarını aynen koruyan bu imar planlarının neresi yenileme alanı projesidir. Sormadan edemiyoruz.
4- Süleymaniye Bölgesi Yenileme Alanı’ nı ise anlatmaya gerek dahi görmüyoruz. Anlatmaktan biz yorulduk. Elden ele derken, sonunda Katarlılara ihale edildi. Ne söylesek azdır kendi tarihimizi ve kültürümüzü her türlü zorluklara rağmen ayakta tutmamız ve yaşatmamız gerekirken bu yapılan utanılası bir şeydir. Yıllardır evinden barkından, mahallesinden edilen ne umutlarla geleceğe bakan çok sayıda insan aile bugün hayatta bile değildir. Mahalle bekliyor, bizler şehirli olarak bekliyoruz, konutları ellerinden türlü vaatlerle alınan insanlar bekliyor, daha ne zamana kadar bekleyecekler belli değil zaten çoğu da umudunu kesmiş durumda.
Diğer yenileme alanları Fener-Balat ,Ayvansaray ,Yedikule -Yenikapı,Zeyrek, ve diğerlerinde de durum farklı değildir.
Ayrıca Yapı barışı adında çıkarılan ucube, para tuzağı yasa, kaçak yapıların on seneliğine affı ve fonksiyonlarının değiştirilmesi, işin üstüne tüy dikmiş, bu alanlar için yeni ve ihtiyaca cevap verecek bir plan arayışı ve çalışmasının önünü de en az on yıllığına tıkamıştır.
5-ülkemizde mimar yokmuş gibi fahiş paralarla İtalyan mimarlarına projeleri yaptırılan ve ne ve nasıl olduğunu bilemediğimiz verdiğimiz önergelerin hiçbirine cevap alamadığımız Cerrahpaşa ve çapa hastaneleri projeleri ise başka bir esrarengiz durumdur. Yaklaşık toplam olarak 280 dönüm yani 280 bin m2 araziye yayılması planlanan bu yapı kompleksleri Tarihi boyunca Tarihi Yarım Adanın, aynı anda göreceği en büyük inşaatları olacaktır. Yedi kata kadar inen bodrum katlarıyla ve Tarihi Yarımadaya getireceği yoğunluk, konuyla ilgili çalışmalarımız ve eleştirilerimiz hiçe sayılarak yapılacak olan bu inşaatlar ne yazık ki geri dönüşü olamayan, hiç istenmeyen sonuçlar doğuracaktır. Bu üzerinde durulmayacak ve hafife alınacak bir konu değildir,bu konuyu her platformda dillendireceğiz.
TÜM YENİLEME ALANLARI SORUNLUDUR
İktidarınız sırasında geçen yıllar, ne yazık ki kenti yenileme yerine yenilenemediğinden dolayı daha da çöküntü haline getirmiştir. Bu durum ilçenin sosyolojik yapısını değiştirdiği gibi istenmeyen nahoş olayların da kaynağı haline gelmiştir. İlçe geceleri sokağa çıkılamayan bir suç yuvası haline gelmiştir. Ne yazık ki
İmar planlarında ki sorunlara bir çözüm getirilememesi kat irtifaların düşüklüğü ve herhangi bir devlet finansal katkısının ve özel bir yasa desteğinin olmaması, Yukarıda kısaca saydığımız bu yenilenememe durumu kentin daha da yıpranmasına ve gelecek depremde ne yazık ki en fazla hasarı ve insan zayiatını vermesine neden olacaktır.
Bunun vebalinin olduğunu herhalde hatırlatmama gerek yoktur.
Tarihi Yarımadanın tamamı bir depreme hazırlıksız yapı stokudur. Bu bilinmesine rağmen yenileme çalışmaları ve ruhsatlandırmalar kaplumbağa hızıyla yürümektedir.
En ufak bir depremde insanlar yapılarının durumunu öğrenmek için yasal olmayan ve de yanlış olan yollara başvurmakta ve zarar görmektedirler. Belediyemiz ilgili kurumla derhal gereğini yaparak Mevcut yapı stokunun durumunu incelemeli ve bir plan çerçevesinde pilot bölgeler ilan ederek, yenilemeye katkı vermelidir.