13° Açık
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be float, string given in /home2/u5973906/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 129
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be float, string given in /home2/u5973906/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 133

BORÇ DA VAAT DE ÇOK

Genel - 2 Kasım 2018 01:51 A A

HABER-YORUM-ANALİZ: ENGİN BELLİ

 

Fatih Belediyesi’nin 2019 Yılı Bütçe ve Performans Görüşmeleri nihayet tamamlandı. Belediye Meclisi, Ekim ayı içerisinde 3 haftaya yaydığı 8 ayrı oturum ile toplanıp görüşmelerini gerçekleştirdi. Art arda gerçekleşen Oturumlar sonunda ise 2019 yılı için Fatihlileri Kara Tablonun beklediği ortaya çıktı. Ak Partili Belediye Başkanı Hasan Suver kürsüye çıkıp otoparkı olamayan lokanta benzeri sosyal tesislerinden, inşa etmeye hazırlandığı tarihi dokuya yakışmayan yapılarından, halkı göçe zorlayan çöküntü alanı yaratan bir türlü bitmeyen yenileme alanlarından, sözde vizyon projelerinden, hızla yabancıların istilasına uğrayan kara asfalta bürünen caddelerinden, su akmayan çeşmelerinden, ağaç yoksunu parklarının güzelliklerinden vs. bahsederek 391 Milyon TL’lik dev bütçesini övdü. Şimdilerin Milletvekili olan Fatih Belediyesi Eski Başkanı Mustafa Demir’den ekonomik olarak enkaz devralan Başkan Suver konuşmasında Borç Batağına hiç değinmedi. Suver, Başkanı olduğu Fatih Belediyesi’nin Kamu Kurum ve Kuruluşlarına dahası 3. Şahıslara olan Kısa ve Uzun Vadeli olarak 385 Milyon TL borcu unutup bol bol projeli vaatlerini anlattı. Huzurevi, Kadın Sığınmaevi, Kreşi bulunmayan ilçede Anadolu Liseleri diğer ilçelere taşınmışken, Üniversite Hastaneleri Sultangazi ve Hasdal Kışlası’na götürülmek istenirken düzenlediği Balık Festivalinden bahseden Başkan Suver’in konuşması söylem olarak heyecandan yoksundu. Bütçe Görüşmelerinde söz alan CHP Grup Başkan Vekili Kazım Akşahin gerçeklerin Suver’in anlattığı gibi olmadığını şu cümleler ile ortaya koydu; “ Fatih’te Turizm dibe vurdu, esnaf can çekişiyor, ilçemiz göç veriyor, göçmenler ilçemizi istila etti, belediyemiz borç batağında, belediyemiz 2019’da vatandaşa nasıl hizmet edecek merak ediyoruz. Biz bu haliyle Bütçe’ye Ret veriyoruz.”.

 

CHP GRUP BAŞKAN VEKİLİ KAZIM AKŞAHİN

Fatih Belediyesi’nin 2019 Yılı Bütçe ve Performans Görüşmeleri Ekim ayında tamamlandı. Oturumlara Meclis 1. Başkan Vekili Av. Adanan Şenocak Başkanlık yaptı. Ak Parti Grubuna Yahya Atıcı, CHP Grubuna Kazım Akşahin Grup Başkan Vekilliği yaptı. CHP Fatih Belediye Başkan Aday Adayı ve Meclis Üyesi Soner Özimer, Ak Parti Fatih Grup ve İlçe Başkanı Orhan Narin oturumda hazır bulundu. Oturuma CHP’li Üye Ceylan Türkoğlu yurt dışında olduğu için ve CHP’li Üye İsmail Koç sağlık sorunları nedeniyle Ankara’da bulunduğu için katılmadı. Oturumları CHP ve Ak Parti mensupları da izleyici sıralarından takip etti.

FATİH BELEDİYE BAŞKANI HASAN SUVER

Oturumda ilk sözü Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver aldı. Başkan Suver tarih dersi vererek başladığı konuşmasında sözde vizyon projelerinden bahsetti. Başkan Suver 2 saat konuştuktan sonra soğuk su içerek koltuğuna geri döndü.

 

Başkan Suver’den sonra CHP Grup Başkan Vekili Kazım Akşahin kürsüye çıktı. Dersine çalıştığı her halinden belli olan Tecrübeli Siyaset İnsanı Akşahin deyim yerindeyse Fatih Belediyesi’ni topa tuttu.

 

Akşahin’in Siyasi Ders niteliği taşıyan işte o konuşması:

 

İstanbul’un kalbi Tarihi Yarımadamızın Bütçe görüşmeleri için bir aradayız. Tarih, Turizm ve Ticaretin merkezi ilçemiz Okulları, Tıp Fakülteleri, Tarihi Çarşıları ile sadece ülkemiz için değil Dünya için de marka şehirdir. İlçemizin bu değerlerini yükseltme Yerel Yönetimlerin işidir. Fatihimizde yenileme alanlarından tutun Turizm dibe vurdu, esnafımız kepenk kapattı. Eğitim kurumlarımızı 3 Anadolu Lisemiz başka ilçelere taşındı. Fatih’ten halkımız göç etmeye başladı. En önemlisi de Fatih hızla yabancılaşmaya başladı. Niçin ilçemizin Kültürel ve Demografik yapısının değişmesine engel olmuyorlar? Niçin engel olamıyorlar. Bunlar ile ilgili tespitlerimiz var.

 

385 MİLYON TL BORÇ VAR

 

2018 yılı bütçesi 391 milyon TL olarak hazırlanmıştır. Belediyemiz borç durumu ise 2017 sonu itibariyle 385 milyon TL olarak gözükmektedir. Bu borçların 2018 yılı ilk 6 ayında ki biz bu verileri alamadık yüzde 10 arttığını düşünüyoruz. Belediyemiz bu bütçe ile Fatih halkına hizmet edemeyecek durumdadır. Mali İşler Müdürlüğü’ne ayrılan müdürlüğümüze ayrılan bütçe 2018 yılında 45 milyon TL iken 2019 yılında 155 milyon TL olmuştur. Bu artış neden? Diğer taraftan 2018 bütçesinde ihtiyaç sahiplerine yapılan yardım 4.9 milyon TL iken 2019 yılında 8 milyon TL olmuştur. Bu durumun Suriyeliler ile ilgisi var mıdır? 24 Haziranda bizler bu ihtiyaç dağıtımını seçim bürolarınıza götürdüğünüzün tespit ettik. Bütçe adil olmalıdır.

 

SATARAK BORÇ ÖDEYECEKSİNİZ

 

Gazetede çıkan ilanda Sulukule Mahallesinde 4 taşınmazı satıyorsunuz. Bu satış amacı nedir? Borç mu ödemeye çalışıyorsunuz? Yenileme alanlarında kargaşa çıkmaktadır. Vatandaş mağdur edilmektedir. İstimlak edilen bu alanlar yıkıldıktan sonra harabeye dönüştürülüp resmen çöküntü alanına dönüştürülüyor. Güvenlik sorunu hat safhaya çıkıyor ve böyle bir durumda görüntü kirliliğinden tutun sağlık sorunlarına kadar birçok rahatsızlık çıkıyor. Civar halk zorla göçe zorlanıyor. Önlemler alınmıyor. Aynı durum Süleymaniye için, Yalı Mahallesi ve Yedi Kule Projesi içinde geçerlidir. Bu anlamda da Yenileme alanları içinde Fatih Belediyesi sınıfta kalmıştır.

 

FATİH İÇİN GÜZEL PROJELER HAZIRLAYIN

Topkapı Sosyal Tesisleri mimari açıdan rezalettir. Tarihi dokuya yakışmamaktadır. Bu yapının kısa sürede Tarihi Surlara uygun olarak düzeltilmesi gerekmektedir.  Çemberlitaş Kültür Merkezi 65 yıllık AVM’dir aslında. Halen ayakta kalmaya devam ediyor. Bu konuyu Gazeteden öğrendik yine. Burada proje yapılıyor. Bu proje nedir? Bütçesi nedir? Tüm esnaf ile görüştünüz mü? Şafak sinemaları vardı buralar yıkılıyor dökülüyor. Fatih’in sorunları için güzel projeler hazırlanmalı. Fatih halkının fatih esnafının kullanacağı mekânları oluşur ümit ediyoruz.

 

ÇEŞMELER SUSUZ KALDIRIMLAR KARA ASFALT

 

Türbeler ve Çeşmelerimiz var. Oğuzhan Caddesi’nde bulunan safiye sultan çeşmesi bakımsız ve işletmeler arısında kalan bir tarihi değerdir. Türbelerde bakımsızlıktan çürüyor. Mevlanakapı Caddesi’nde kaldırım taşları sökülerek asfaltlar döküldü. Ağaçlar söküldü ve yerine dikilmedi. Tarihi dokuyu korumuyoruz. Şehremini mahallesinde asfalt çalışması yapıldı. Yaz aylarında yapılmıyor ve okullar açıldıktan sonra bu çalışmalar yapılıyor. Vatandaş sizin umurunuzda değil mi?

 

OTOPARK SORUNUMUZ VAR

 

Otopark sorununu çözemediniz. Yok denecek kadar az olan yeşil alanları tahrip ediyorsunuz. Sahil Kennedy Caddesinde sosyal tesis yapıyoruz ama otopark sorununu düşünmüyorsunuz. Motosiklet ile ilgili ilçenin sorunu var ve ilgili yerler ile görüşülüp düzenlemeler yapılmalıdır.

 

TURİZM FUARI DÜZENLEMEDİNİZ

 

Fatih’in en önemli geçim kaynağı Turizmdir. Fatih Belediyesi olarak bir fuar düzenleyemediniz. Beylikdüzü Tüyap’ta düzenlenen Fuar’ın ilçemize bir faydası yoktur. 20 Turizm zabıtası var ilçemizde. Bu rakamları artırın. Zabıta karakolumuz 9’du şimdi 5’e indirildi.

 

BALIK FESTİVALİ YAPTINIZ SORUNLARI UNUTTUNUZ

 

Kumkapı’da balık festivali yapıyorsunuz. Aksaray, Nişanca, Kumkapı, Kadırga bölgelerimizde Güvenlik, Asayiş, Otopark, Uyuşturucu sorunları var. Bu festivalin hiçbir faydası yoktur. Kumkapı’da yabancılar başvuru merkezi var ve sokaklar yabancı uyruklular ile dolu. Tanıtıcı tabelalar da yok. Tarihi yerleri gezerken Turistlerin bilgilendirilmesi gereklidir. Bir cadde, bir sokak düşünün birden fazla mağaza zinciri var. Fatih’in zaten trafik sorunu var. Kaldırımlar işgal ediliyor. Mahalle bakkallarımız kasaplarımız haksız rekabet ile karşı karşıyalar. İşyerlerini kapatmak durumunda kalıyorlar. Aksaray’da açık Pazar alanı kuruluyor. Fatih’in Turizm’ine zarar veriyor.

 

YURDU TÜRGEV’E BEDELSİZ VERDİNİZ

 

İlçemizde Yurt-Kur Bölge Müdürlüğü var. Yıllardır Fatih’te de birçok öğrenci yurdumuz var. Yurtlarda yer bulunmuyor. Öğrenciler okullarını bırakıp memleketlerine geri dönüyor. Öğrencilerin Fatih’te kalması için çalışmalıyız. Mevlanakapı kız yurdunu bedelsiz TÜRGEV’e verdi. Bu dönemde yurt projemiz var mı merak ediyoruz. Belediyemiz otopark işletiyor, sosyal tesis işletiyor yurt işletmiyor. Yıllardır Fatih’te bir kreş yapmadınız. Kadın Sığınmaevi yapmadınız. Huzurevi yapmadınız. Bu sosyal belediyecilik değildir. Fatih halkı bunlar yapılır ise yararlanır.

 

 

YEDİKULESPOR KULUBU NE OLACAK?

 

Yedikule Mahallemize bakacak olur isek Spor Kulübümüz var ve İBB tarafından bu alan alınmak isteniyor. Burada Fatih Belediyesi’nin konuya müdahil olması gereklidir. Geçmişe bakacak olur isek birçok sporcu kazandırmıştır. Tarihi yarımadanın etrafı denizlerle çevrili ama su sporları konusunda eksiğiz. Fatih’in temel sorunları ile ilgilenin. Fatihliler için çalışın. Tüm bu anlattıklarımızdan dolayı CHP Grubu olarak 2019 Yılı Bütçe ve Mali Performans Programına Ret oyu veriyoruz.

 

SUVER ELEŞTİRİLERİ BAŞ TACI YAPTI

 

CHP’li Akşahin’in konuşmasından sonra kürsüye iddialara cevap vermek için çıkan Başkan Suver’in uzlaşmacı ve ılıman dile kullanması dikkat çekti. Muhalefetin eleştirilerini katkı olarak kabul eden Suver kurmaylarından gelen bilgi notları ile eleştirilere cevap veremeye çalıştı.

 

Suver konuşmasında özetle şunları söyledi; “Muhalefet Grubu kendi düşüncelerini dile getirdiler. Demokrasinin gereği olarak ortak akılla eleştirileri dikkate alacağız. Fatih’e hizmetlerimizi yerine getireceğiz. Eleştirileri katkı olarak kabul ediyoruz. Çeşmeler bizim hassas noktamızdır. Gerekli düzenlemeleri yapacağız. Avrupalı Turisteler gelecektir. Turizm dibe vurmadı. Fatih’e göç olacaktır. İstanbul’a gelenlerin yolu Fatih’ten geçer. Fatih’te yaşamak farklıdır. 1978 yılında Fatih’e geldim ve evimde hissediyorum. Fatih’in bir ruhu vardır. Otopark konusunda yeni alan açmakta sıkıntı yaşıyoruz. Çözeceğiz. Çemberlitaş Kültür Merkezini Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapıyoruz. Kültür Merkezi inşa ediyoruz. Kütüphane de inşa ediyoruz. 510 civarında çeşmemiz var. 80 tanesi ile projelerimiz var. Su da vereceğiz İSKİ ile görüşmelerimiz var. Çeşmelerimiz olacak ve suyu akacak. Motosikletler ile ilgili cezalar kesiliyor. Hacı Evhaladdin de yaşıyorum ben. Motosiklet geçtiğinde bende rahatsız oluyorum. Asfalt konusunda ise parke taşların arasında temizlik zor oluyor. Derzler açıldığı zaman sorun oluyor. Suyu tutmadığı için sızıntı yapıyor.”.

 

 

YEŞİLYURT TOPKAPI SOSYAL TESİSLERİNİ ELEŞTİRDİ

 

CHP’li Mimar Meclis Üyesi Coşkun Yeşilyurt Topkapı Sosyal Tesisleri Projesi için “Tarihi Dokuya Yakışmıyor, İçimize Sinmiyor, Beğenmiyoruz.” dedi. Başkan Suver ise CHP’li Yeşilyurt’un eleştirisine “beğenmeye bilirsiniz, bitsin çay kahve içer, yemek yeriz,” diyerek cevap verdi. CHP’li Fazıl Uğur Soylu da Topkapı’ya yapılmak istenen üst geçit (köprü) konusunda eleştiri belirtti ancak Suver siyasi cevap vererek “karar vermedik sizin projeniz varsa düşünebiliriz.” dedi.

 

Suver’in konuşmasından sonra kürsüye CHP’li Fazıl Uğur Soylu çıktı ve Denetim Komisyonundan edindiği bilgiler ile Suver’e eleştiri ve sorularını yöneltti.

 

ATICI MEYVE TABAĞINDAN BAHSETTİ

 

Bütçe Görüşmelerinde kürsüye son olarak Grubu adına Ak Parti Grup Başkan Vekili Yahya Atıcı çıktı. Atıcı Gruplara ikram edilen Meyve Tabağından bahsedip Türkiye’de Ekonomik Kriz olmadığını savundu ve şunları söyledi; “Türkiye’de Kriz yok, ekonomide artışlar oldu, Dünya ve ülke genelinde kur dalgalanmaları oldu. 1999 ve 2008 yılları gibi bir kriz yok. Durgunluk var. Ekonomide yavaşlama var. Belli bir sürede aşacağız. Daha güzel günlere çalışacağız. Meclisimizde gruplarımıza 3 defa ikram geliyor. 2 oturumdur Meyveniz geliyordur umarım. Telli dosyadan da tasarruf olmaz. Fatih özel bir ilçedir. 15 yıllık dönemimizde inanılmaz restorasyonlar yaptık. Zabıta alınmaları kanunu süreçtir. Ne gerekirse o yapılır. Alınacak Zabıtalar Fatihli olacak. Bütçe için Haziran ayında çalışmalara başladık. Ağustos ayında belirledik ve şimdi Meclisimize geldi. Gelir ve Gider bütçesi denkliği sağlanmıştır. Bütçelerimizin en temel özelliklerinden biri de yatırımdır. Yatırımlar yüzde 22 oranındadır. Her yıl arttırıyoruz. 2018 yılı için 70 milyon TL’lik yatırım yapıyoruz. Halkımızın ihtiyaçları doğrultusunda bütçemizi kullanıyoruz.”

Konuşmalar sona erdiğinde 391 Milyon TL’lik bütçe 385 Milyon TL Borç gerçekliği varken Meclis Üyelerinin oylarına sunuldu. CHP Grubunun 10 Meclis Üyesi RET oyu kullanırken Ak Parti Grubu’nun EVET oyları ile 2019 Yılı Tahmini Bütçe ve Performans görüşmeleri onama ile kapandı.

 

 

 

Genel - 01:51 A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.

HABER LİSTESİ

  • 01
    İYİ BAŞKAN ADAYI HÜSEYİN ÖNDEŞ’TEN EMEKLİ ASTSUBAYLARA DESTEK
    HABER: ENGİN BELLİ   Emekli Astsubaylar azlık hakları ve tazminat istekleri için İstanbul Maltepe’de miting düzenledi. Haklarında iyileştirme ve çözümsüz sorunlarına çözüm arayan Emekli Astsubaylar sloganlar attı ve hükümeti protesto etti.   Emekli Astsubayları kendisi de Genel Kurmay Başkanlığı’ndan emekli olan devlet memuru İYİ Parti Sultangazi Belediye Başkan Adayı Hüseyin Öndeş yalnız bırakmadı. İYİ Parti […]
  • 02
    İYİ BAŞKAN ADAYI HÜSEYİN ÖNDEŞ’E HALK DESTEĞİ BÜYÜK
    HABER: ENGİN BELLİ   Yaklaşan Yerel Seçimler öncesi siyasi çalışmalarına hız veren İYİ Parti Sultangazi Belediye Başkan Adayı Hüseyin Öndeş 15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Meydanı’nda İYİ Parti Seçim Standında vatandaşla buluştu.   İYİ Parti Sultangazi İlçe Başkanı Kemal Karuç, Meclis Üyesi Adayları ve İlçe Yöneticilerinin de yanında bulunduğu İYİ Başkan Adayı Hüseyin Öndeş’e vatandaşın […]
  • 03
    MHP GÖZÜNÜ SANDIK ZAFERİNE DİKTİ
    HABER: ENGİN BELLİ   MHP Sultangazi İlçe Başkanlığı 31 Mart Yerel Seçimlerinde Cumhur İttifakı’na rekor oy kazandırmak için canla başla çalışıyor. MHP Sultangazi İlçe Başkanı Yusuf Özel öncülüğünde Milliyetçi Ülkücüler sandıkları Cumhur İttifakı’na atılan oylarla patlatmak için siyasi çalışmalarına süratle devam ediyor. MHP tüm gücüyle sandık zaferi kazanmak için çalışıyor.   Cebeci Mahallesine Seçim İrtibat […]
  • 04
    ŞEHİT BABASI İYİ BAŞKAN ADAYI ÖNDEŞ’İN LİSTESİNDE
    HABER: ENGİN BELLİ   Şehit Astsubay Esma Çevik’in babası Hüseyin Akgül İYİ Parti Sultangazi Belediye Başkan Adayı Hüseyin Öndeş’in listesinden Belediye Meclis Üyesi Adayı oldu. Kendisi de Genel Kurmaydan emekli olan Hüseyin Öndeş’in listesinde yer alan Akgül başvuru formunu İYİ Parti Sultangazi İlçe Başkanı Kemal Karuç’a teslim etti ve evrakları İlçe Seçim Kuruluna gönderildi. Şehidimizin […]
  • 05
    İYİ BAŞKAN ADAYI HÜSEYİN ÖNDEŞ AK PARTİ’NİN EN GÜÇLÜ RAKİBİ OLDU
    HABER: ENGİN BELLİ   Yaklaşan Yerel Seçimler öncesi Sultangazi’de Ak Parti’nin çekindiği tek rakip İYİ Parti Sultangazi Belediye Başkan Adayı Sultangazili İş İnsanı Hüseyin Öndeş oldu. Başkan Adayı Öndeş’in etkin ve yoğun çalışması Sultangazi’de iktidarı elinde bulunduran Ak Parti’yi de tedirgin etmeye başladı. Başkan Öndeş ana muhalefet partisinden de daha verimli ve etkin saha çalışması […]