BURASI HİROŞİMA DEĞİL, ÜSKÜDAR KİRAZLITEPE!..
Üsküdar Kirazlıtepe bölgesi adeta atom bombası ile harabeye dönen Hiroşima’yı andırıyor! Çünkü bir yıl önce yıkılan 320 yapıya ait moloz Üsküdar Belediyesince daha kaldırılmadı!
CHP Üsküdar Belediyesi ve İBB Meclis Üyesi İnş. Müh. Nezih Küçükerden, beraberinde CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek ile yerinde inceleme yaparak fotoğrafladığı ve hazırladığı yazılı soru önergesini meclis toplantısında sözlü okudu. Hafriyat yönetmenliğini mecliste okuyarak tek tek sıralayan CHP’li Küçükerden şunları söyledi: “Kirazlıtepe şuan konumu bir savaş alanı gibidir. Yaklaşık bir yıl içinde yıkılan 320 yapıya ait moloz Üsküdar Belediyesince kaldırılmamıştır. Kirazlıtepelilerin sağlığı hiçe sayılarak, anlaşma sağlanmayan konut sakinleri, Üsküdar Belediyesince hiçbir geçerli neden olmadan cezalandırılmış ve cezalandırılmaya devam edilmektedir. Bu bir zulümdür. Bu zulüm, molozlarla birlikte yaşama zulmü olarak tarihte yerini alacaktır. 5393 sayılı yasanın 73.maddesinin 5.fıkrasının ilk cümlesi aynen şöyle demektedir: Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarında bulunan yapıların boşaltılması, yıkım ve kamulaştırılmasında anlaşma yolu esastır. Anlaşmayanların ilgili belediyesi tarafından cezalandırılması ise bir hükme bağlanmamıştır. Çağdışı yöntemlerle Kirazlıtepe halkının sağlığı hiçe sayılarak, tehlikeli atık kapsamında da belirlenen molozların kaldırılmaması neticesinde doğacak tüm sorunların sorumluluğu, denetim yetkisini elinde bulunduran İstanbul Büyükşehir Belediyesinindir” Şimdi bu nedenlerden dolayı soruyorum; Bu molozların neden yıkımı takip eden günlerde kaldırılmamıştır? İBB’nin ilgili çevre koruma ve kontrol daire başkanlığı konunun muhatapları hakkında ne gibi işlemler yapmıştır? Yıkımların olduğu bölgede özellikle tehlikeli atık olarak nitelenen asbest, boya, florasan ve benzeri atıklar için bir çalışma yapılmış mıdır? Konunun sorumlusu kimdir? İBB binlerce insanın sağlığını korumak adına nasıl tedbirler alacaktır? Özellikle yıkımı yapılan yapıların açığa çıkan kanalizasyon sistemlerinin çevreye verdiği olumsuzların giderilmesi için bu güne dek İSKİ tarafından bir çalışma yapılmış mıdır?”
İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB)Meclisi 2018 yılı Ekim ayı Meclis toplantılarında İBB Meclisi CHP Üyeleri Nezih Küçükerden, Ercan Erdem ve Ercan Ulaş Kaya’nın imzaları ile oy birliği ile başkanlık makamına havale edilen önerge:
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞI’NA
İstanbul ili, Üsküdar ilçesi, Kirazlıtepe mahallesinde Üsküdar Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm adı altında yürütülen çalışmalar nedeni ile anlaşma sağlanan yaklaşık 320 yapı son bir yıl içinde yıkılmıştır.
5909 sayılı Çevre Kanunun 1.maddesi bu kanunun amacını, bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlamaktır, diye açıklamaktadır. Ayrıca 2872 sayılı çevre kanunun 15.maddesinde çevre ve insan sağlığı yönünden tehlike yaratan faaliyetler süre verilmeksizin durdurulur, hükmünde yer almaktadır.
2872 sayılı çevre kanunun hükümlerine uyup uyulmadığı, denetleme ve idari yaptırım kararı verme yetkisi 18 Mart 2004 tarih ve 25406 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atık Kontrolü Yönetmeliği’nin 45.maddesinde belirtilen denetleme yetkisi belediyemize verilmiştir.
Ayrıca resmi gazetede 18.03.2004 tarihinde yayımlanan, Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmenliğinin ilgili 4.maddesinde açıklanan talimatlarda Tehlikeli İnşaat ve Yıkıntılar olarak açıklanan asbest, boya, florasan ve benzeri zararlı ve tehlikeli atıkların tartışmasız insan ve çevre sağlığına olumsuz ve kalıcı zararların olduğu da açıktır.
Sayın başkan, değerli arkadaşlarım, Kirazlıtepe şuan konumu bir savaş alanı gibidir. Yaklaşık bir yıl içinde yıkılan 320 yapıya ait moloz Üsküdar Belediyesince kaldırılmamıştır. Kirazlıtepelilerin sağlığı hiçe sayılarak, anlaşma sağlanmayan konut sakinleri, Üsküdar Belediyesince hiçbir geçerli neden olmadan cezalandırılmış ve cezalandırılmaya devam edilmektedir. Bu bir zulümdür. Bu zulüm, molozlarla birlikte yaşama zulümü olarak tarihte yerini alacaktır.
5393 sayılı yasanın 73.maddesinin 5.fıkrasının ilk cümlesi aynen şöyle demektedir: Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarında bulunan yapıların boşaltılması, yıkım ve kamulaştırılmasında anlaşma yolu esastır. Anlaşmayanların ilgili belediyesi tarafından cezalandırılması ise bir hükme bağlanmamıştır.
Çağdışı yöntemlerle Kirazlıtepe halkının sağlığı hiçe sayılarak, tehlikeli atık kapsamında da belirlenen molozların kaldırılmaması neticesinde doğacak tüm sorunların sorumluluğu, denetim yetkisini elinde bulunduran İstanbul Büyükşehir Belediyesinindir.
Şimdi bu nedenlerden dolayı soruyorum.
- Bu molozların neden yıkımı takip eden günlerde kaldırılmamıştır?
- İBB’nin ilgili çevre koruma ve kontrol daire başkanlığı konunun muhatapları hakkında ne gibi işlemler yapmıştır?
- Yıkımların olduğu bölgede özellikle tehlikeli atık olarak nitelenen asbest, boya, florasan ve benzeri atıklar için bir çalışma yapılmış mıdır?
- Konunun sorumlusu kimdir?
- İBB binlerce insanın sağlığını korumak adına nasıl tedbirler alacaktır?
- Özellikle yıkımı yapılan yapıların açığa çıkan kanalizasyon sistemlerinin çevreye verdiği olumsuzların giderilmesi için bu güne dek İSKİ tarafından bir çalışma yapılmış mıdır?
Yukarıdaki sorularımın 5393 sayılı yasanın ilgili maddesi uyarınca cevaplandırılması ve daha da önemlisi yörede yaşamını sürdüren vatandaşlarımızın sağlığını bozan koşulların ivedi olarak alınacak tedbirler ile düzeltilmesi ve bir an önce molozların kaldırılması için gereğinin yapılması için önergemin başkanlık makamına havalesini arz ve talep ederim. Saygılarımızla
-
FATİH’TE CHP’YE 16 KİŞİLİK DARBE! MECLİS GRUBU YENİ PARTİ’YE GEÇTİ
-
SULTANGAZİ’DE CUMHURİYET’İN 103. YILINA ANLAMLI TÖREN
-
KAFELER DOLU, HAYALLER BOŞ: ÇALIŞAN İNSAN NEDEN ARTIK SERVET OLUŞTURAMIYOR?
-
ÖZGÜR ÇELİK VAZGEÇMEDİ, SULTANGAZİ VELİ COŞKUN’A KAZAN KALDIRDI!
-
TARİHÎ DAVET: BERKE MERTER’DEN OSMANLI TARİHİNE VEFA
-
CHP’NİN YEDEK KULÜBESİNDE GÖKHAN GENÇEL!
YORUM BIRAK
YORUMLAR
HABER LİSTESİ
-
01
FATİH’TE CHP’YE 16 KİŞİLİK DARBE! MECLİS GRUBU YENİ PARTİ’YE GEÇTİHaber: Engin Belli Fatih siyasetinde dengeleri değiştiren önemli bir gelişme yaşandı. CHP listesinden seçilen 16 belediye meclis üyesinden 14’ü, partilerinden istifa ederek Özgür Özel liderliğindeki Yeni Parti’ye katıldı. Grup Başkan Vekili Kazım Akşahin’in de aralarında bulunduğu toplu geçişin ardından CHP’nin Fatih Belediye Meclisi’ndeki temsil gücü büyük ölçüde azaldı. Yaşanan ayrılık, ilçede CHP’nin siyasi ve örgütsel […] -
02
SULTANGAZİ’DE CUMHURİYET’İN 103. YILINA ANLAMLI TÖREN29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 103. yıl dönümü dolayısıyla Sultangazi Hükümet Konağı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Kaymakam Mahmut Kaşıkçı’nın himayesinde gerçekleştirilen törene ilçe protokolü, siyasi parti temsilcileri, kamu kurumlarının yöneticileri, belediye meclis üyeleri ve mahalle muhtarları katıldı. Resmî törenin ardından Yeni Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi ilçe başkanları, Atatürk büstü önünde partililerine seslenerek Cumhuriyet, demokrasi, bağımsızlık […] -
03
KAFELER DOLU, HAYALLER BOŞ: ÇALIŞAN İNSAN NEDEN ARTIK SERVET OLUŞTURAMIYOR?GAZETECİ ENGİN BELLİ’NİN KALEMİNDEN Türkiye ekonomisinin iyi olduğunu savunmak için lüks kafelerin, restoranların, pastanelerin ve alışveriş merkezlerinin doluluğunu örnek gösterenlere söyleyecek birkaç sözüm var. Son yıllarda sıkça karşılaştığımız bir söylem var: “Ekonomi kötü diyorsunuz ama kafeler dolu, restoranlarda yer yok, alışveriş merkezleri insan kaynıyor. Demek ki insanların parası var!” Peki, gerçekten öyle mi? Bir ülkenin […] -
04
ÖZGÜR ÇELİK VAZGEÇMEDİ, SULTANGAZİ VELİ COŞKUN’A KAZAN KALDIRDI!Haber : Engin Belli Yeni Parti İstanbul İl Kongresi’nde Veli Coşkun’un asil yönetim listesinde yer alması, Sultangazi İlçe Örgütü’nün tepkisine neden oldu. İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in bütün itirazlara rağmen Coşkun’dan vazgeçmemesi üzerine kongrede ipler gerildi. Uğur Kelleci ve İsmail Ekmekçi kurultay delegeliğinden feragat etmek için divana dilekçe sunarken, Kanber Koçak ve Serpil Akkaya […] -
05
TARİHÎ DAVET: BERKE MERTER’DEN OSMANLI TARİHİNE VEFAOsmanlı tarihinin önemli isimlerinden Vak‘anüvis Ahmed Lütfi Efendi, 4 Kasım 2026 Çarşamba günü İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek kapsamlı bir sempozyumla anılacak. Osmanlı tarihçiliğinin önde gelen akademisyenlerini buluşturacak organizasyonda, Ahmed Lütfi Efendi’nin torunlarından M. Berke Merter de aile hafızasında yaşatılan tarihî bilgileri katılımcılarla paylaşacak. DÖRT PADİŞAHIN DÖNEMİNE TANIKLIK EDEN TARİHÇİ Osmanlı Devleti’nin son dönemine ışık […]











